Een veilige werkomgeving door procesverbetering
Waterschap Brabantse Delta heeft voor het proces ‘bouwen’ behoefte aan veiligheidskundige coördinatie binnen de uitvoeringsfase.
onze kennis uw succes
Veiligheid voorop
Het Waterschap Brabantse Delta wil haar positie op de veiligheidsladder met één trede verhogen, naar trede 4. De expertise van Paul Blikkendaal als ervaren veiligheidskundige is ingezet om de veiligheid en gezondheid van alle uitvoerende partijen op een projectlocatie te waarborgen. Daarnaast geeft Paul advies en sturing op de geschreven stukken, zodat het werk veilig kan plaatsvinden.
Veiligheidscultuurladder
De veiligheidskundige heeft een adviserende en coördinerende rol op het inhoudelijke onderdeel van de plannen, vergunningen en de uiteindelijke uitvoering van het werk. Naast een adviserende rol, draagt Paul actief bij aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en de veiligheidscultuur.
‘’Veiligheid is zoveel meer dan alleen het naleven van een aantal regels. Het gedrag van het personeel is minstens net zo belangrijk. Je bouwt op de werkvloer relaties op, je luistert naar elkaar en je vertrouwt erop dat iedereen het goed wil doen. Om dit vertrouwen op te bouwen, voer ik veel gesprekken met de collega’s van het WSBD. Er wordt door de collega’s op alle gebieden veilig gewerkt, wat terugkomt in de lage incidentencijfers. De vraag is echter of dit komt door bewustzijn. Ook derden die met ons werken, moeten mee in de reis. Zij hebben ook een aandeel in het bereiken van het doel: een trede hoger op de veiligheidsladder.” Aldus Paul Blikkendaal.
onze mensenuw resultaat
Resultaat van het project
Dankzij de kennis, ervaring en assertiviteit van Paul zijn er bij Waterschap Brabantse Delta op zowel cultuurniveau als binnen de werkprocessen verschillende concrete stappen gezet om de werkveiligheid op te schroeven. Op initiatief van Paul komen de verschillende veiligheidskundigen van de organisatie nu regelmatig bij elkaar op locatie om ervaringen en bevindingen te bespreken. Deze specialisten zijn gekoppeld aan verschillende processen: bouwen, onderhouden en bedienen, met als belang de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Een belangrijk voordeel is ook dat de MVK’ers de neuzen dezelfde kant in hebben staan, zodat er in het geval van drukte, ziekte en vakanties bijgesprongen kan worden. Dit initiatief begint zijn vruchten af te werpen, omdat Paul nu ook door andere collega’s uitgenodigd wordt om op locatie naar veiligheidsissues te kijken en adviseren. ‘’Door mijn werkzaamheden binnen dit project merk ik dat de collega’s van Waterschap Brabantse Delta grote stappen hebben gezet op het gebied van bewustwording en risicobeoordeling. Dit zijn acties die cruciaal zijn om een veilige werkomgeving te creëren.’’
Meer informatie
Vragen over deze case? Of benieuwd naar de oplossingen die REEF uw organisatie kan bieden? Neem contact op met Thomas de Bell.