REEF geeft raad - Opheffing handhavingsmoratorium

We bespreken de achtergrond, gevolgen en hoe je jouw organisatie kunt voorbereiden op de opheffing.

Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Met de start van 2025 is een belangrijke wijziging van kracht: de opheffing van het handhavingsmoratorium op zelfstandigen van de Belastingdienst. Dit heeft directe implicaties voor opdrachtgevers en zelfstandigen. In deze update bespreken we de achtergrond, gevolgen en hoe je jouw organisatie kunt voorbereiden. 

Wat houdt de opheffing in?
Sinds de invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) in 2016 heeft de Belastingdienst de handhaving op schijnzelfstandigheid grotendeels opgeschort. Dit handhavingsmoratorium werd ingesteld om bedrijven de tijd te geven zich aan te passen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2025 is dit moratorium opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst weer actief gaat handhaven en controleren of een arbeidsrelatie voldoet aan de criteria van zelfstandigheid.

Waarom is dit belangrijk?
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer een werkrelatie in de praktijk meer lijkt op een dienstverband, terwijl de betrokkenen formeel als opdrachtgever en zelfstandige samenwerken. Dit kan grote financiële en juridische risico’s met zich meebrengen, zoals naheffingen, boetes en mogelijke reputatieschade.

Wat verandert er per 2025?

  1. Actieve handhaving: De Belastingdienst zal onderzoeken of de arbeidsrelaties binnen jouw organisatie voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid. Bij overtredingen kan een naheffingsaanslag en boete worden opgelegd. 

  2. Overgangsjaar: 2025 geldt als overgangsjaar. Dit betekent dat er in de meeste gevallen nog geen boetes worden opgelegd, maar dat de Belastingdienst wel corrigerend optreedt. Een eventuele naheffingsaanslag kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025 worden opgelegd. 

Hoe kun je jouw organisatie voorbereiden?

  1. Analyseer bestaande arbeidsrelaties: Controleer of je huidige overeenkomsten voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid. Let hierbij op factoren zoals gezagsverhouding, verplichting tot persoonlijke arbeid en betaling. 

  2. Scholing en bewustwording: Zorg ervoor dat jouw HR- en juridische teams volledig op de hoogte zijn van de nieuwe wetgeving en handhavingsregels. 

  3. Laat je adviseren: Schakel een specialist in om jouw organisatie te begeleiden bij de overgang naar de nieuwe situatie en om eventuele risico’s in kaart te brengen. 

De gevolgen van niet-naleving
Niet voldoen aan de regels kan leiden tot:

  • Naheffingsaanslagen: Voor sociale premies en loonbelasting. 

  • Boetes en rente: Na afloop van het overgangsjaar kunnen bij overtredingen boetes worden opgelegd. 

  • Reputatieschade: Controle door de Belastingdienst kan zorgen voor negatieve publiciteit, met gevolgen voor je bedrijfsimago. 

  • Claimen van een arbeidsovereenkomst: Het vorderen van een arbeidsvoorwaarden door de schijnzelfstandigen met daarbij het vorderen van loon, pensioen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit kan met terugwerkende kracht tot 5 jaar terug.  

Advies op maat
De opheffing van het handhavingsmoratorium is een belangrijke stap richting meer duidelijkheid en eerlijkheid op de arbeidsmarkt. Het is cruciaal om nu actie te ondernemen en je organisatie voor te bereiden op de handhaving. Neem contact met ons op voor advies en ondersteuning bij het inrichten van jouw arbeidsrelaties volgens de nieuwe regels. 

 

Gratis risico-analyse

Benieuwd of jouw organisatie risico loopt op schijnzelfstandigheid? Onze bedrijfsjuristen staan klaar om je te helpen. Vraag vandaag nog een gratis risico-analyse aan en krijg helder inzicht in de status van jouw arbeidsrelaties. Ontvang binnen 48 uur een uitgebreide beoordeling van jouw huidige overeenkomsten.

Mochten wij risico’s ontdekken in de overeenkomst, kunnen wij jou verder helpen met een advies op maat om risico’s te minimaliseren. Je ontvangt tevens praktische tips voor een soepele overgang naar de nieuwe regelgeving.

Vul het formulier in en voeg jouw overeenkomst van opdracht toe als bijlage. Wij nemen spoedig contact met je op.

Meer informatie?

Heb jij behoefte aan juridisch advies of wil je meer informatie? Neem dan contact op met:

Sara Mentink
Bedrijfsjurist