REEF geeft raad nieuwsbrief
Dit zijn wij, team REEF geeft raad, wij binden, wij boeien en geven iedere maand kennis op juridisch advies met nuttige tips en content.
onze kennis uw groei
Arbeidsovereenkomst beëindigen met wederzijds goedvinden
Wanneer beide partijen het eens zijn over een beëindiging van het dienstverband wordt er vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten. Hierin worden de afspraken die gemaakt zijn tussen werkgever en werknemer schriftelijk vastgelegd. Het doel hiervan is onder andere dat het recht op een WW-uitkering geborgd blijft voor werknemer.
Tijdelijke arbeidsovereenkomst en geen tussentijds opzegbeding, wat nu?
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst heeft altijd een einddatum. Dit kan een overweging zijn voor werkgevers om geen tussentijds opzegbeding overeen te komen. Maar wat nu als werkgever toch het dienstverband eerder wil beëindigen? Dan kan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst een uitkomst bieden. In beginsel klinkt dit als een goed idee, hieraan zitten wel wat haken en ogen. Wanneer werknemer instemt met een vaststellingsovereenkomst zonder dat een tussentijds opzegbeding is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst, heeft werknemer in beginsel geen recht op een WW-uitkering tot de datum waarop de tijdelijke arbeidsovereenkomst oorspronkelijk eindigde.
Kan er dan niet alsnog een tussentijds opzegbeding worden opgenomen?
Het antwoord: ja. Werkgever en werknemer kunnen in de vaststellingsovereenkomst een bepaling toevoegen aan de arbeidsovereenkomst. In deze bepaling kan dan worden opgenomen dat partijen de arbeidsovereenkomst tussentijds mogen opzeggen. Op deze manier zou het recht op een WW-uitkering, met inachtneming van de opzegtermijn, alsnog geborgd worden.
Hierover is in het verleden echter veel discussie geweest. UWV zag het overeenkomen van een tussentijds opzegbeding in de vaststellingsovereenkomst als een benadelingshandeling.
Onlangs heeft een rechter hierover een uitspraak gedaan. De rechter oordeelde namelijk dat het overeenkomen van een tussentijds opzegbeding in de vaststellingsovereenkomst rechtsgeldig is en geen reden kan zijn voor UWV om de aanvraag van een WW-uitkering af te wijzen.
Het UWV mag het overeenkomen van een tussentijds opzegbeding in de vaststellingsovereenkomst dan ook niet langer zien als een benadelingshandeling.
Het is wel van belang dat je je goed laat adviseren wanneer je een tijdelijke arbeidsovereenkomst, zonder tussentijds opzegbeding met wederzijds goedvinden, wil beëindigen om zo min mogelijk risico te lopen.
Terugblik REEF-deelt-kennisbijeenkomst
Op donderdag 17 oktober vond de vorige REEF-deelt-kennisbijeenkomst plaats. REEF geeft raad heeft de sessie over mantelzorg bijgewoond. Een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft, terwijl 1 op de 3 werknemers mantelzorger is en dit aanzienlijke invloed op hen kan hebben.
Zo werd er besproken dat het als mantelzorger lastig kan zijn om de juiste balans tussen werk en mantelzorg te vinden. Daarom besprak Sara de wettelijke verlofvormen. Deze wettelijke verlofvormen zijn echter niet altijd toereikend voor mantelzorgers, met onder andere verzuim als mogelijk gevolg. Om dit te voorkomen kan je hier als werkgever gelukkig beleid voor opstellen.
Wil jij als werkgever nou zo'n beleid opstellen om werknemers die deze dubbele verantwoordelijkheid dragen te ondersteunen, of ben jij benieuwd wat jouw werkgever voor jou als mantelzorger kan betekenen? Neem gerust contact op met REEF geeft raad om samen de mogelijkheden te bespreken!